Pozvánka na POPELKU Rakovník 2011

Ve dnech 9.–13. listopadu 2011 se v rakovnickém Kulturním centru a Tylově divadle uskuteční 30. ročník celostátní přehlídky amatérského činoherního divadla pro děti. Kromě sedmi nejúspěšnějších inscenací uplynulé sezóny se můžete těšit na tři inspirativní představení a jednoho hosta. Letos je to inscenace Jánošík v podání Divadla Drak Hradec Králové. DS Ty-já-tr Načerno do Rakovníka přiveze Pratchettovy Stráže! Stráže! Divadlo Alfa Plzeň se představí dvěma kusy – Démonův pramen v režii J.A. Pitínského a Amberville aneb Drsné město hebkých plyšáků, o kterém se mluví jako o Pulp Fiction v plyši.


Pro tvůrce divadla pro děti ale i další zájemce je připraven seminář Od dramaturgie po herectví, který se bude věnovat problematice inscenování činoherního divadla pro děti a mládež. Seminaristé se v něm během čtyř dní dotknou problematiky výběru textů, jejich úpravy, režijních postupů a hereckého přístupu v oblasti interpretačního divadla pro děti mládež. Na konkrétních textových ukázkách si budou hledat možnosti (nebo nemožnosti) jejich inscenování, budou hledat témata, motivace postav a možné inscenační principy a to nejen teoreticky ale i prakticky. Lektorkou semináře je Kateřina Fixová, herečka a dramaturgyně Divadla A. Dvořáka v Příbrami. Seminář začíná ve středu 9. listopadu 2011 v 16 hodin. Kurzovné je 500 Kč.


Kromě samotných představení a semináře budou po každém představení probíhat rozborové semináře vedené lektorským sborem. V něm letos zasednou Milan Schejbal, Kateřina Baranowska, Luděk Horký, Jaromír Hruška a Jan Šotkovský. Rozborové semináře budou obohaceny o reflexe dětských skupin a kromě analýzy inscenace se budou věnovat otázkám komunikace dětského diváka s artefaktem divadelního představení.


Přehlídky se můžete zúčastnit jako seminarista nebo jako tzv. pozorovatel. Rádi Vám zajistíme ubytování za cca 250-300 Kč na noc, případně možnost přespání ve vlastním spacím pytli za 50 Kč na noc. Pro náročnější zajistíme i kvalitnější ubytování za cca 300-500 Kč na noc. Dále Vám můžeme nabídnout permanentky nebo jednotlivé vstupenky s 50% slevou.


Přehlídku z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury pořádá Národní informační středisko pro kulturu, jeho útvar ARTAMA.


Uzávěrka přihlášek je 31. října 2011. 

 

Další informace Vám poskytne Simona Bezoušková na e-mailu bezouskova@nipos-mk.cz nebo telefonu 603 584 489 a 775 508 654.

POPELKA Rakovník 2011_přihláška seminarista

POPELKA Rakovník 2011_přihláška pozorovatel