Festival sborového umění Jihlava 2012

55. ročník celostátní přehlídky a soutěže sborového zpěvu
29. 6.–1. 7. 2012, Dům kultury, Dům filharmonie, kostel Povýšení sv. Kříže, Jihlava
Sborový festival s nejdelší tradicí v ČR

Ve dnech 29. června – 1. července 2012 se v Jihlavě uskuteční 55. ročník Festivalu sborového umění (FSU), obohacený o soutěž komorních pěveckých sborů a Ateliér.
Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury festival pořádají Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar ARTAMA a Společnost pro FSU, o. s., Jihlava.

V letošním roce se festivalovému publiku představí 9 soutěžních a 6 přehlídkových pěveckých sborů, včetně 2 zahraničních. Festivalové koncerty se tentokrát uskuteční na několika místech v Jihlavě – páteční zahajovací koncert v kostele Povýšení sv. Kříže (od 19.00 h), sobotní soutěž, odpolední ateliér i večerní koncert v divadelním sále Domu kultury a nedělní dopolední koncert v Parku Gustava Mahlera – v případě nepříznivého počasí v prostorách Domu filharmonie, kde se uskuteční i zahajovací přivítání hostů festivalu a závěrečný rozborový seminář.

Soutěžní sborové klání proběhne v sobotu od 10.00 – 14. 00 h., vyhlášení výsledků soutěže a vystoupení vítězů pak při sobotním večerním koncertě v Domě kultury od 19. 00 h. Program festivalu bude již tradičně obohacen prezentací oceněných skladeb z Mezinárodní skladatelské soutěže a premiérováním skladeb soudobých autorů soutěžními i přehlídkovými sbory. Pro všechny sboristy je připraven Ateliér s lektorem J. Brychem (v sobotu od 15.00 h).

Festival zve do chrámového prostoru kostela Povýšení sv. Kříže na zahajovací páteční koncert, na kterém se v duchovně zaměřeném programu představí vedle sborů Chorus Ostrava a zahraničního hosta festivalu sboru Obilič z Bělehradu též Nová česká píseň Plzeň se členy Kühnova smíšeného sboru za doprovodu Filharmonie Gustava Mahlera.  Druhým zahraničním hostem festivalu je sbor Akateeminem Laulu  Helsinky, který se představí ve 2. části sobotního večerního koncertu vedle loňského vítěze soutěže, sboru Piccolo coro Praha. Na tomtéž koncertě budou vyhlášeny výsledky 11. ročníku Mezinárodní skladatelské soutěže 2012, dále též výsledky dopoledního soutěžního klání s následným vystoupením vítězných sborů. Novinkou letošního ročníku FSU je též nedělní open-air koncert v parku Gustava Mahlera, na kterém vystoupí vedle českého sboru Canticorum Havířov oba zahraniční sbory. Vedle těchto koncertů některé sbory vystoupí i na doprovodných koncertech (v Jihlavě – parkán na hradbách, či kostel sv. Františka Serafinského – Golčův Jeníkov).

Festivalové publikum jistě ocení možnost výběru festivalových akcí jak z hlediska dramaturgie, tak i místa a prostředí a vyjádří svou účastí podporu sboristům i všem příznivcům sborového umění.

Festival se koná pod záštitou primátora Statutárního města Jihlava Ing. J. Vymazala a hejtmana Kraje vysočina MUDr. J. Běhounka a za finanční podpory Statutárního města Jihlava, Ministerstva kultury ČR a Kraje Vysočina.

Srdečně zveme širokou veřejnost na všechny koncerty 55. ročníku festivalu.