Výstavy výtvarných prací dětí a mládeže 2012

Každoročně s koncem školního roku dostáváme řadu milých pozvání na vernisáže a návštěvu výstav celoročních průřezů výtvarných prací škol a dětských zařízení.

Letos jsme se potěšili na výstavě výtvarného oboru ZUŠ v Jílovém u Prahy. Ve dvou ateliérových třídách a na chodbách školy předvedla Ing. arch. Martina Vandasová se svými žáky zajímavý projekt Knihy jsou tu s námi. Výstava dala divákovi nahlédnout do dětské výroby a barvení ručního papíru (i když vosy prý to umějí lépe), předvedla šité a vázané zápisníky a knížky, široce představila práce s různými druhy písma na papíru i textilu, potěšila ilustracemi i trojrozměrnými pracemi. Přesvědčila o tom, že i v době počítačů mají děti v Jílovém pěkný vztah ke knihám, čtou je a mají rády.

[nggallery id=97]


V prvním červnovém týdnu probíhala v Dolním Újezdu u Litomyšle 13. výstava Výtvarného studia vedeného Mgr. Šárkou Hrouzkovou. Výtvarné práce KONTRASTY dvou set žáků studia – od předškoláků po maturanty – doslova zaplavily celý velký prostor místní sokolovny. Děti kreslily, malovaly, tvořily keramiku i prostorové objekty…  Zajímal je člověk, zvířata, svět předmětů, architektura, ale i základní geometrické tvary. Novinkou letošní výstavy byl multimediální koutek, kde se představili mladí fotografové a animátoři. To, jak Výtvarné studio skvěle pracuje s dětmi a objevuje talenty, dosvědčuje prezentací galerie svých patnácti absolventů, kteří studují na středních nebo vysokých školách s výtvarným zaměřením po celé republice.

[nggallery id=98]


Průřez roční tvorbou tradičně vysoké úrovně měla výstava keramiky Keramického studia Ulity DDM v Praze 3, Na Balkáně za vedení Vlasty Faktorové, Kateřiny Tětivové a Dany Kostkové. Půvabná instalace výstavy ve velkém sále DDM předvedla práce od točení na kruhu a plošných kachlů po rozměrné keramické plastiky. Na zajímavých výsledcích byla vidět hravost, radost z tvorby, ale také skvělé odborné vedení, které promyšleně rozvíjí výtvarné schopnosti dětí. Kromě nich pracuje Keramické studio Ulita také s dospělými zájemci o keramiku. Jejich výborné práce zde byly rovněž vystaveny.

[nggallery id=99]