Kolaudační domácí muzicírování ve Lhotě u Břežan

V neděli  9. 9. 2012  v  10. 00 hodin uspořádala  MgA. Magdalena Bílková Tůmová ve svém novém domově  V Dolních Břežanech – Lhotě KOLAUDAČNÍ HUDEBNÍ MATINÉ.  V její osobě se pojí vynikající flétnistka,  hudební pedagog,  členka odborné rady pro neprofesionální komorní a symfonickou hudbu při NIPOS- ARTAMA a hlavně báječná muzikantka, kterou většina z Vás zná nejen z jejích aktivit v naší oblasti, ale také  z autorských příspěvků v našem bulletinu,  zejména „Hudebních epištol“.

Přestěhovala se sem z malé rodinné vilky v Praze kvůli rozrůstající se rodině, která potřebuje větší prostor k bydlení. Vilová zástavba ve Lhotě je harmonická, obklopená zahradami a je zde vzduch, který lze zhluboka dýchat.  A nebyla by to snad ani ona, kdyby úspěšné zakončení svého přesunu z Prahy do Středočeského kraje neoslavila originálním způsobem „kolaudace“. Umožnilo jí to architektem promyšlené řešení dvougeneračního domu, kde se v přízemí nalézá velká hala a k ní přiléhající prostorná místnost, které dominuje rozměrná knihovna a další zařízení vyzařující pohodu a pohostinnost. A právě zde se konalo to „kolaudační domácí muzicírování“, kterého se zúčastnila více než dvacítka posluchačů – pozvaných přátel, ale hlavně deset muzikantů.

Flétnový komorní soubor MAGISTRI. Vznikl před 4 lety na seminářích komorní hry v Národním institutu dalšího vzdělávání v Hradci Králové, kam se každý měsíc sjížděli učitelé základních uměleckých škol z celé České republiky, aby si rozšířili nejen své vědomosti, ale také hudební archiv. Vzniklo zde přátelské pouto, které v jiných profesích nemá obdoby. Koncertní činnost souboru proto už má činorodou historii.

Nepříliš potěšující je zjištění, že zmíněný Institut nemá v plánu pokračování semináře. Poslední se tak konal 8. 9. 2012, tedy den před koncertem. Tentokrát ho Magdalena Tůmová uspořádala přímo u sebe v prostorách domu.  Jeho účastníci na něj přijeli z Českých Budějovic, Olomouce, Opočna, Třebechovic pod Orebem, Dobrušky, Jablonného nad Nisou, Jablonného nad Jizerou, Prahy 5, Zbraslavi a Radotína.  Obětavá lektorka členy na tento seminář pozvala k sobě do Lhoty a také improvizovaně ubytovala, aby měli možnost vybrat si a nastudovat skladby pro matiné. Neméně obětaví muzikanti tomuto záměru věnovali svůj čas a energii.

Všichni za to báječné muzicírování zasluhují velké uznání a poděkování. Byli to: Dagmar Becková, Vít Janečka, Pavel Matys, Hana Friedová, Jitka Holubová, Jarmila Čechová Krečmerová, Štěpánka Holancová, Veronika Sedláčková a samozřejmě Magdalena Tůmová.

Program byl poměrně obsáhlý:
J. B. de Boismortier:    Koncert č.4 h moll
F. J. Haydn: Kaiserquartett na téma rakouské hymny
A. Dvořák: Slovanský tanec č.1 C – Dur
J. Strauss: Na krásném modrém Dunaji
G. Bizet: Suita melodií z opery CARMEN
E. Elgar: SALUT D´ AMOUR
E. Hradecký: Boogie
J. Ježek v úpravě Václava Cibulky: DAVID a GOLIÁŠ

Potlesk i srdečné poděkování za báječné domácí muzicírování v prosluněném dopoledni patří jak muzikantům, tak Magdaleně Tůmové také za to, že vedle hudebního zážitku se koncert stal milým společenským setkáním.

Program LHOTA-program

Lhota-dům