Národní soutěž amatérské fotografie 2013

Svitavy v květnu opět budou žít fotografií

Co je to Národní soutěž amatérské fotografie? Soutěž, jejíž kvalita a obliba dovolila, aby se stala soutěží, která bez přerušení existuje již 43 let. Národní soutěž od svého vzniku v roce 1970 prodělala samozřejmě nejrůznější změny.  První ročníky se střídaly se slovenskou soutěží AMFO a konaly se jednou za dva roky.  Co se však nezměnilo, je zájem fotografů o tuto soutěž, skutečnost, že soutěž vychovala mnoho špičkových amatérských fotografů (M. Borovička, F. Dostál, J. Anděl, L. Dušková, J. Platenka a řadu dalších), stejně jako se ve svých začátcích soutěží účastnili pozdější profesionálové jako D. Kyndrová, L. Kamarád, P. Moško či V. Birgus. Přínos soutěže tedy není jen ve vzájemném setkávání a seznámení s tvorbou, ale především ve výchovném působení a zvyšování povědomí o kultuře fotografie.

33. ročník bude mít vrchol ve Svitavách v sobotu 11. května 2013. Tady se uskuteční vyhlášení výsledků a zahájení výstavy největší amatérské fotografické soutěže v České republice – 33. národní soutěže amatérské fotografie 2012.

Letošního ročníku se v pěti kategoriích zúčastnilo 175 autorů a 9 kolektivů, kteří poslali 1 144 soutěžních fotografií.

Porota pod vedením známého fotografa Andreje  Reisera provedla vyhodnocení a ve všech kategoriích ( A0 soutěžící do 21 let, A1 neupravovaná – přímá fotografie, A2 upravovaná – fikce, B – kolektivy, C „Media“, udělila ceny, které budou předány na slavnostním zahájení v Ottenderfově domě ve Svitavách (Nám. Míru 1, Svitavy) v sobotu 11. 5. 2013 v 10.30 hodin. Vlastní zahájení výstavy a seminář s členy poroty se uskuteční od 11.30 hodin v Městském muzeu Svitavy (Máchova alej 1).

Program letošního setkání amatérských fotografů  je již tradičně doplněn setkáním členů fotoklubů v předvečer vyhlášení výsledků, to je v pátek 10. 5. 2013. V kulturním centru Fabrika (Wolkerova alej 18) budou dále vystaveny soubory fotografií celoslovenské obdobné soutěže AMFO 2012, ukázky prací vybraných fotoklubů, včetně tradiční výstavy“na šňůrách“a výstava na téma „Všude žijí lidé“ Ing. Jana Šroubka. 

Pro rozšíření fotografických dovedností připravila firma Zoner na pátek 10. května  Zoner FOTO den, kde zájemci budou moci navštívit přednášky a workshopy zaměřené na portréty, fotografování dětí, tvorbu vlastních fotografických alb (scrapbooků), použití programu Zoner Photo Studio pro práci s fotografiemi, jejich úpravu a tisk.

Workshopy povedou zkušení lektoři. Program doplní představení produkce několika významných firem jako např. NIKON, FOMA Bohemia a dalších.(více na www.scf.cz, případně http://fotoden.cz/kveten2013/registrace.html)

 

Dá se říci, že v sobotu 11. 5. 2013, stejně jako v pátek 10. 5. , budou Svitavy žít fotografií, a stojí proto za to přijet.

Všichni přátelé dobré fotografie jsou zváni!!!

 

Katalog ve formátu pdf – SVITAVY_katalog_foto_2013_final
Pozvánka na setkání ve Svitavách ve formátu pdf – Pozvanka na setkani
Zoner FOTO den ve Svitavách ve formátu pdf – Zoner FOTO den ve Svitavách