NIPOS > Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby začíná v několika regionech současně – tisková zpráva

Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby začíná v několika regionech současně – tisková zpráva

Praha 17. – 26. 5. 2013

(Tisková zpráva ke stažení ve formátu PDF

Dnes začíná pilotní ročník Týdne uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby, jehož koordinátorem je Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS). K Týdnu se po celé republice přihlásilo a svoji akci do mapy zaneslo přes 250 hudebních, divadelních, literárních, tanečních, audiovizuálních a mezioborových projektů a akcí. Po vlámském, skotském a nizozemském úspěchu Týdne amatérské tvorby se tato kampaň letos poprvé realizuje i u nás, přičemž spojení obou oblastí je českou originalitou.

Tuto celonárodní iniciativu NIPOS zaštítila Česká komise pro UNESCO, Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu České republiky, Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. K Týdnu připojilo své poselství i několik významných osobností veřejného života – ředitelka NIPOS Lenka Lázňovská, předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR Marcel Chládek, rektor Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medek či předseda České komise pro UNESCO a poslanec Petr Gazdík. Akci podpořili také strategičtí partneři – Národní ústav pro vzdělávání a Folklorní sdružení ČR.

K týdnu se připojila řada organizací, mezi nimiž dominují základní umělecké školy a občanská sdružení. S jistou lze prohlásit, že žádná z aktivit patřících do jedné nebo druhé oblasti nezůstala stranou. Pořadatelé zavedených akcí jako je Noc kostelů, Bambiriáda, Šrámkův Písek, Vačkářův Zbiroh, Kopřivnická bedna, Slavnosti v Kinského zahradě
v Praze, ale také nových aktivit, které vznikly jako reakce na výzvu, pochopili, že Týden jim poskytne možnost zviditelnění v obci, regionu, republice. Mapa akcí je svědectvím šíře této aktivity v České republice a sondou do jejího organizačního zázemí. Mezi přihlášenými akcemi najdeme přehlídky a festivaly, koncerty, školní akademie, výstavy, uvádění divadelních představení, taneční večery, promítání amatérských filmů, akce tradiční lidové kultury, celostátní konference, dílny, workshopy a kurzy. Své dveře otevřely mnohé instituce, např. Sklářské muzeum Nový Bor, základní umělecká škola v Kaplici, Kolíně a jinde, galerie U Kunštátu v Řetězové ulici v Praze, Středisko Amatérské kultury Impuls v Hradci Králové, Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi a další. Platí, že rozhodující silou v této oblasti české kultury jsou nadšení, zapálení a také vzdělaní lidé. Místní kultura se o ně může opřít. Je proto více než dobře, že si tento význam uvědomují i politici napříč politickým spektrem.

Lze proto očekávat, že Týden splní své poslání. Propojí všechny aktivity do jednoho proudu a poukáže na jejich nezastupitelný význam pro českou kulturu. Stránky www.amaterskatvorba.cz nabízejí veřejnosti snadno ovladatelnou mapu s podrobnějšími informacemi o konkrétních akcích.