NIPOS > 62. LOUTKÁŘSKÁ CHRUDIM

62. LOUTKÁŘSKÁ CHRUDIM

Celostátní přehlídka amatérského loutkářství

28. 6. – 4. 7. 2013, Chrudim

Slavnostní zahájení 30. 6. 2013 v 19 hodin v parku Republiky v Chrudimi.

 

Ve dnech 28. června – 4. července 2013 se uskuteční 62. ročník přehlídky amatérského loutkového divadla LOUTKÁŘSKÁ CHRUDIM, včetně deseti odborných celotýdenních seminářů a tří dílen pro veřejnost.

Přehlídka je každoročně velkým svátkem a očekávaným setkáním milovníků loutkového divadla – oboru, který se u nás těší dlouhodobé tradici a stálému zájmu.

Letošní přehlídce předcházelo 10 výběrových přehlídek, jichž se zúčastnila bezmála stovka dospělých a dětských loutkářských souborů ze všech krajů České republiky. Z těchto přehlídek vybraly odborné poroty do hlavního programu sedm inscenací přímo
a dvacet dva inscenací doporučily k širšímu výběru. Z nich pak programová rada vybrala sedmnáct, které do programu zařadila. Diváci se tak mohou těšit na celkem 17 inscenací
v hlavním programu, které doplní deset inscenací inspirativního programu, osm inscenací doplňkového programu, každodenní koncerty a mnoho dalších doprovodných akcí.

V šesti dnech přehlídky se mohou diváci setkat s 35 inscenacemi nejrůznějších forem a žánrů, určenými jak dětskému, tak dospělému publiku – s klasickými pohádkami
i s experimentálními pokusy, které budou odehrány v 71 představeních. Další představení se uskuteční v rámci závěrečné pouti.

Inspirativní program je v letošním roce obohacen o tři zahraniční inscenace. Dvě přivezou slovenské Bábkové divadlo Na Rázcestí z Banské Bystrice a jednu slovinské Loutkové divadlo z Mariboru.

Součástí přehlídky je také bohatý vzdělávací program. Letos se uskuteční
10 odborných seminářů vedených profesionálními umělci a špičkovými odborníky nejen z České republiky. Zahraničním lektorem je letos Simon T. Rann z Divadelní společnosti Philippa Gentyho z Francie. Tento svérázný umělec je ve společnosti Philippa Gentyho přes 17 let interpretem, hrál ve více než 700 představeních v 30 různých zemích. Pravidelně vede workshopy po celém světě a seznamuje na nich s technikou a postupy Gentyho divadla. Master Class Simona T. Ranna vznikl ve spolupráci s Budilovou divadelní školou/Budil Theatre School/CZ/.

Rozšíření se letos dočkala týdenní dílna pro veřejnost, ve které si budou moci zájemci za asistence zkušených loutkářů vyrobit jednoduchou loutku nebo celé loutkové divadlo.

Celostátní přehlídku amatérského loutkářství pořádají z pověření Ministerstva kultury České republiky NIPOS-ARTAMA a město Chrudim pod záštitou Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu České republiky. Finančně se na ní vedle ministerstva podílí město Chrudim, Pardubický kraj, sponzoři i sami účastníci. Místním pořadatelem je kulturní zařízení města Chrudimská beseda.

 Více na www.loutkarska-chrudim.cz a www.artama.cz

 

Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS), útvar ARTAMA Blanická 4, 120 21 Praha 2
www: www.nipos-mk.cz
tel: 221 507 900
fax: 221 507 929

Kontakt pro média:
Michal Drtina
obor amatérské loutkářství
tel: 606 644 294
e-mail: drtina@nipos-mk.cz