4. etapa NF NKST 2013

Ohlédnutí za 4. etapou NF NKST 2013, která se konala  v úterý 11. 6. 2013 v Kamenném sále zámku Trmice

V úterý 11. 6. 2013 v Kamenném sále zámku Trmice se konala 4. etapa  Národního festivalu neprofesionálních komorních a symfonických těles 2013, který z pověření a přispění Ministerstva kultury České republiky letos již po 23. pořádá Národní informační a poradenské středisko v Praze (NIPOS). Tato etapa byla zahrnuta do koncertní sezóny 2012/2013 zámku Trmice, kterou již 16 let organizuje ředitel koncertní agentury ARTEP pan Roman Dietz.  Jednou za dva roky umožní amatérským umělcům vystupovat v rámci jeho koncertní sezóny.

Záštitu nad všemi akcemi, které NIPOS pořádá z pověření Ministerstva, tedy i Národní festival NKST, převzal Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu České republiky.  

Spoluorganizátorem této etapy bylo Kulturní středisko města Ústí nad Labem (Eva Helebrantová). Finančně akci, mimo OSA – Ochranný svaz autorů a MK, podpořilo Město Trmice a Magistrát města Ústí nad Labem. Akce se zúčastnil  ředitel Městského kulturního střediska Ústí n.L. Emil Vraspír. Koncert natáčel Český rozhlas, stanice Vltava 3 (doc. Tomáš Zikmund) pro svůj publicistický pořad Slovo o hudbě.

Účast na koncertu na poslední chvíli pro nemoc odřekl klarinetový soubor Prachatice. Na zbylé dva účinkující soubory připadl úkol prodloužit a rozšířit svůj program.  Umělecká vedoucí flétnového souboru SYRINX Praha,   Magdalena Bílková Tůmová,  přiblížila obecenstvu  několika slovy  každou skladbu i skladatele. Podobně zaměřil své průvodní slovo i dirigent smyčcového orchestru Musica quinta essentia Praha Ivan Kadlec.

Úvodní slovo posledního koncertu koncertní sezóny 2012/2013 v zámku Trmice patřilo  Romanu Dietzovi. Ten se přivítal s obecenstvem a zároveň se s ním rozloučil. Příští setkání s abonenty bude až po prázdninách, v nové koncertní sezóně  2013/2014.  Děkujeme panu Dietzovi za možnost zařadit jednou za dva roky naši etapu do koncertní sezóny a získat tak pro naše amatérské umělce platformu k vystupování. Doufejme, že naše  úspěšná spolupráce bude i nadále pokračovat.  

Koncert se i přes neúčast prachatického klarinetového souboru povedl. Výkony muzikantů se vyrovnaly profesionálům. To ocenilo (tady v Trmicích náročné a vyspělé)  obecenstvo dlouhým a bouřlivým potleskem. Sál byl plný, lidé přijeli i přes omezení dopravy kvůli povodním, atmosféra byla slavnostní a přátelská. Je to jedno z nádherných míst pro vystupování našich amatérských umělců.