NIPOS > V sobotu začíná Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby

V sobotu začíná Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby

Koncert na zahájení Týdne uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby uspořádal koordinátor akce NIPOS (Národní informační a poradenské středisko pro kulturu) ve čtvrtek 15. května v sále Martinů na HAMU. V programu vystoupil flétnový soubor Syrinx, dětský pěvecký sbor Slůňata z Brandýsa nad Labem a folklorní soubor Sluníčko z Rokycan.

Druhý ročník celonárodní kampaně, propojující a podporující aktivity neprofesionálního umění a uměleckého vzdělávání, bude zahájen v sobotu 17. května a bude probíhat ve všech regionech České republiky do neděle 25. května 2014. Na stránkách Týdne www.amaterskatvorba.cz se ke kampani přihlásily více než dvě stovky pořadatelů. Na mapě aktivit najdeme akce významné i skromné, celostátní přehlídky a festivaly, ale také jednorázové akce pořádané v malých sídlech. Zastoupeny jsou významné tradiční kulturní akce, jako jsou přehlídka Divadelní piknik Volyně, Národní soutěž amatérské fotografie nebo Přehlídka školních dětských pěveckých sborů v Uničově, ale také Národopisná slavnost v Kinského zahradě nebo repríza celostátní výtvarné přehlídky, která letos proběhne v DOXu v Praze.  K Týdnu se přihlásily i akce drobnější, ale neméně inspirativní, například amatérské divadelní představení Oblíbenci v Plzni, seminář Svícení pro film a video v Hradci Králové, Vtelenská dechparáda pořádaná v Jizerním Vtelně u Mladé Boleslavi, folklorní akce Vítání jara na Českém Horácku v obci Kámen či koncert Hudební překvapení v Malé Chuchli. Obvyklé formy kulturních aktivit – výstavy, koncerty, semináře, divadelní představení či výtvarné dílny doplňují akce jedinečné –  vypravěčská soutěž, kontaktní seminář mladých českých a německých kapel nebo landartové aktivity. Mezi přihlášenými dominují občanské iniciativy a základní umělecké školy.  Pořadatelé mohou své akce přihlašovat na stránkách www.amaterskatvorba.cz do půlnoci 16. května 2014.

Ředitelka NIPOS Lenka Lázňovská připomněla hlavní cíle kampaně: zviditelnit amatérské umělecké aktivity, ukázat jejich šíři a kvalitu, společenský význam a podpořit umělecké vzdělávání.

Předseda České komise pro UNESCO Petr Gazdík uvedl ve svém poselství, že druhý ročník Týdne je navíc propojen s významným výročím:  „Věřím, že v roce 2014, který je jako tradičně všechny roky se čtyřkou na konci oslavován jako Rok české hudby, bude Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby krásným připomenutím toho, že světově proslulá česká hudba (tak jako veškerá kultura) vznikala a vzniká z bohaté a stále živé tradice amatérského, tedy s láskou a entuziasmem provozovaného muzicírování.“

Záštitu kampani poskytlo Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Česká komise pro UNESCO. K Týdnu připojilo své poselství několik významných osobností veřejného života – ministr kultury Daniel Herman, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek, ředitelka NIPOS Lenka Lázňovská, rektor Akademie múzických umění Jan Hančil, rektor Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medek a poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předseda České komise pro UNESCO Petr Gazdík. Tváří Týdne se stala moderátorka Jolana Voldánová.

Partnerem Týdne je Národní ústav pro vzdělávání, Akademie múzických umění a Folklorní sdružení České republiky. Mediálními partnery jsou ČRo Vltava, Učitelské noviny, divadlo.cz, kulturissimo.cz, Folklor, Amatérská scéna, Pam pam, Tvořivá dramatika, Naše muzika a Místní kultura. Projekt je součástí Roku české hudby.

www.amaterskatvorba.cz