NIPOS > 24. národní festival neprofesionální komorní a symfonické hudby pokračuje

24. národní festival neprofesionální komorní a symfonické hudby pokračuje

Třetí etapa letošního ročníku národního festivalu je rozložena do dvou dnů. V sobotu 31. května od 17.30 hodin se bude konat koncert v Památníku Alfonse Muchy v Ivančicích a v neděli 1. června 2014 je začátek koncertu v Dlouhém sále zámku Bučovice stanoven na 17 hodin. Na sobotním koncertu se představí Kyjovský komorní orchestr, Komorní flétny ZUŠ A. Muchy Ivančice, Klarinetové kvarteto ZUŠ Zlín a Komorní orchestr Pavla Josefa Vejvanovského z Nového Jičína. V neděli bude kromě Kyjovského komorního orchestru účinkovat také Komorní sdružení Flautae ululatae z Třebíče a Piccola orchestra Praha.

24. ročník Národního festivalu komorních a symfonických těles je v roce 2014 součástí Roku české hudby. Stejně jako v loňském roce je rozložen do pěti etap, které se konají mezi dubnem a říjnem v různých městech a regionech ČR (Ústí nad Labem, Mladá Boleslav, Ivančice – Památník A. Muchy, Bučovice – zámek, Stěžery u Hradce Králové – kostel sv. Marka a Boskovice – zámek, Skleník, synagoga). Zúčastní se ho 12 hudebních těles, 10 – 15 flétnových souborů a 3 sólisté, což představuje zhruba 335 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční 9 koncertů v 6 městech České republiky.

I když je rok 2014 Rokem české hudby a program festivalu se zaměřuje na díla českých klasiků, neopomíjí ani soudobé české skladatele, a vyzývá je ke spolupráci. Po každém festivalovém koncertu probíhá seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí odborná rada. Díky této praxi se festival, jeho program i celý obor komorní a symfonické hudby neustále vyvíjí a zdokonaluje. 

Koncert pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA, Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles (ANKST) a Kyjovský komorní orchestr. Záštitu nad koncertem převzal ministr kultury Daniel Herman.