NIPOS > Festival sborového umění Jihlava 2014 – festival pěveckých sborů s nejdelší tradicí v ČR

Festival sborového umění Jihlava 2014 – festival pěveckých sborů s nejdelší tradicí v ČR

Ve dnech 6. – 8. června 2014 se v Jihlavě uskuteční 57. ročník Festivalu sborového umění, obohacený o soutěž komorních pěveckých sborů a doprovodný koncert v kostele sv. Františka Serafinského v Golčově Jeníkově. Festivalové koncerty se uskuteční na více místech  Jihlavy, zahajovací koncert v kostele Povýšení sv. Kříže od 19 hodin, sobotní soutěž i večerní koncert v divadelním sále Domu kultury, odpolední open-air koncert na Masarykově náměstí a nedělní dopolední koncert v Parku Gustava Mahlera (při nepříznivém počasí v prostorách Domu filharmonie).

V letošním roce se festivalovému publiku představí v samostatných koncertních vystoupeních pět soutěžních a osm přehlídkových pěveckých sborů, včetně dvou zahraničních. Soutěžní sborové klání proběhne v sobotu od 11 do 13 hodin, vyhlášení výsledků soutěže a vystoupení vítězů bude součástí sobotního večerního koncertu v Domě kultury od 19. 00 hod. Program festivalu bude již tradičně obohacen prezentací některých oceněných skladeb z předchozích ročníků Mezinárodní skladatelské soutěže a premiérováním skladeb soudobých autorů soutěžními i přehlídkovými sbory. Obohacením letošního festivalu budou vystoupení dvou zahraničních sborů – Pěveckého sboru Appassionato Targoviste (Rumunsko) a komorního sboru IPavska Vipava (Slovinsko), které se posluchačům představí jednak na hlavních večerních festivalových koncertech, ale také na doprovodném koncertu i na otevřené scéně v Parku Gustava Mahlera v Jihlavě a nově též na Masarykově náměstí.

Program festivalu bude výrazně zaměřen na Rok české hudby – zejména u českých přehlídkových sborů. Dramaturgie zahajovacího večera seznámí posluchače se skladbami nejvýznamnějších českých autorů 20. a 21. století (A. Dvořáka, B. Smetany, Z. Lukáše, P. Ebena, A. Tučapského, J. Jiráska, J. Vičara, J. Bernátka, J. Hanuše, J. Málka, E. Douši) v podání vynikajícího mužského vokálního souboru Gentlemen Singers a ženského sboru Chorbell (loňský vítěz soutěžního klání) z Hradce Králové. Další festivalový večerní koncert uvede skladatelské stálice (B. Smetanu, A. Dvořáka, J. B. Foerstera, B. Martinů, Z. Lukáše), ale i skladby současných, žijících autorů (J. Málka) v provedení ženského pěveckého sboru Cancioneta Praga. Podobně jako v předchozích letech posluchači uslyší na zahajovacím koncertu vokálně – instrumentální vystoupení, tentokrát za účasti 8 spojených sborů včetně 5 pěveckých sborů z Kraje Vysočina společně s Filharmonií Gustava Mahlera Jihlava při provedení Smetanovy České písně v závěru zahajovacího koncertu festivalu.

Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury festival pořádají Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar ARTAMA a Společnost pro FSU, o. s. Jihlava. Festival se koná pod záštitou ministra kultury České republiky Daniela Hermana, hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a primátora statutárního města Jihlava Ing. Jaroslava Vymazala.