NIPOS > 24. národní festival neprofesionální komorní a symfonické hudby pokračuje

24. národní festival neprofesionální komorní a symfonické hudby pokračuje

V neděli 28. září 2014 od 18 hodin proběhne v kostele sv. Marka ve Stěžerách u Hradce Králové Svatováclavský koncert. Na programu jsou především skladby českých skladatelů. Představí se Pardubický komorní orchestr, sólistka na varhany Radka Zdvihalová a kytarový komorní soubor Quintteto  con mandolino Praha.  Na závěr koncertu zazní společný zpěv Svatováclavského chorálu.

V rámci koncertu bude slavnostně udělena Cena Ministerstva kultury ČR za neprofesionální hudební aktivity za rok 2013 paní Evě Štrausové za celoživotní organizátorskou činnost v oblasti hudebního managementu a za zásluhy o propagaci české hudby 20. století v České republice i v zahraničí.

24. ročník Národního festivalu komorních a symfonických těles je v roce 2014 součástí Roku české hudby. Stejně jako v loňském roce je rozložen do pěti etap, které se konají mezi dubnem a říjnem v různých městech a regionech České republiky (Ústí nad Labem, Mladá Boleslav, Ivančice – Památník A. Muchy, Bučovice – zámek, Stěžery u Hradce Králové – kostel sv. Marka a Boskovice – zámek, Skleník, synagoga). Zúčastní se ho 12 hudebních těles, 10 – 15 flétnových souborů a 3 sólisté, což představuje zhruba 335 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční 9 koncertů v 6 městech České republiky.

Po každém festivalovém koncertu probíhá seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí odborná rada. Díky této praxi se festival, jeho program i celý obor komorní a symfonické hudby neustále vyvíjí a zdokonaluje. 

Koncert pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA, Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles (ANKST) a Kruh přátel umění Evangelisty sv. Marka, o. s. Záštitu nad festivalovým koncertem převzal ministr kultury Mgr. Daniel Herman a Římsko-katolická farnost Hradec Králové – Pražské Předměstí.