NIPOS > FOLKLORNÍ FESTIVAL PARDUBICE – HRADEC KRÁLOVÉ

FOLKLORNÍ FESTIVAL PARDUBICE – HRADEC KRÁLOVÉ

Dvacátý čtvrtý ročník Folklorního festivalu Pardubice – Hradec Králové se uskuteční o víkendu 5. až 7. června 2015. Zahájení festivalu proběhne v pátek 5. června v 19 hodin na pardubické radnici za přítomnosti primátorů obou měst. Bezprostředně poté se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích rozběhne program Pernštýnské noci, v jejímž rámci se představí přední folklorní soubory Čech a Slovenska. Program bude žánrově obohacen o folk, starou hudbu a historické tance.

V sobotu 6. června se program festivalu přesune do Hradce Králové do Žižkových sadů. Dopolední program bude patřit kapele Marien z Pardubic a po poledni dětským souborům. Odpoledne od 14.30 do 16 hodin se účinkující festivalu představí v hlavním programu Roztančené sady. Zvláštností festivalu je pořad scénických forem, kde bude možno zhlédnout nejzajímavější choreografie, které ve folklorních souborech vznikly v posledních letech. Představení se uskuteční v Klicperově divadle od 16.30 hodin. 

V podvečer se festivalové dění přesune na Šrámkův statek do Piletic, kde se při programu Přijďte pobejt aneb smyslů plný večer potkají festivaloví návštěvníci s účinkujícími folklorními soubory.

V neděli 7. června se v závěrečném pořadu festivalu Rozmlouvání ještě jednou setkají festivaloví hosté a pardubické dětské soubory. Program začíná ve 14 hodin na nádvoří zámku v Pardubicích. Účinkují soubory Baldrián Pardubice, Bystrina Banská Bystrica, Červánek Hradec Králové, Dupák Hradec Králové, Čtyřlístek Nové Strašecí, Formani Slatiňany, Gaudeamus VŠE Praha, Holoubek Pardubice, Kohoutek Chrudim, Kvítek Hradec Králové, Lipka Pardubice, Marcipánek Pardubice, Perníček Pardubice, Písečan Písek, Radost Pardubice, Sejkorky Slatiňany a Sluníčko Rokycany.

Festival pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury, Statutárního města Pardubice, Statutárního města Hradec Králové, Pardubického kraje a Královéhradeckého kraje NIPOS-ARTAMA Praha, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost a Kulturní centrum Pardubice.

Akce se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana, primátora Pardubic Ing. Martina Charváta a Rady Královéhradeckého kraje.

 

Kontakty pro média:

Kateřina Černíčková, obor taneční folklor ARTAMA, tel: 221 507 965, email: cernickova@nipos-mk.cz

Marcela Hančilová, NIPOS, public relations, tel: 221 507 943, email: hancilova@nipos-mk.cz