NIPOS > Praha přivítá špičkové symfonické dechové orchestry z celého světa

Praha přivítá špičkové symfonické dechové orchestry z celého světa

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE WASBE 2016 k poctě Václava Nelhýbla (1919–1996), Julia Fučíka (1872–1916) a u příležitosti 700 let od narození císaře Karla IV.

Praha a Kutná Hora budou od 8. do 11. července 2016 hostit celosvětově nejvýznamnější akci symfonické dechové hudby. Mezinárodní konference WASBE probíhá pokaždé v jiné zemi. Letošní volba padla poprvé v historii na Českou republiku. Do Prahy se sjedou zahraniční a domácí orchestry, dirigenti, muzikologové a příznivci symfonické dechové hudby z celého světa.

Pořadatelé připravují konferenci ve dvou rovinách – koncertní a muzikologické. V koncertním programu se představí více než 17 symfonických dechových orchestrů z  Estonska, Maďarska, Nizozemí, Slovenska, Slovinska, Švýcarska, USA, Velké Británie a České republiky. Hudba rozezní nejvýznamnější koncertní sály v Praze a Kutné Hoře (Španělský sál Pražského hradu, Dvořákova síň Rudolfina, Smetanova síň Obecního domu, Valdštejnská zahrada Senátu, Kongresový sál České národní banky, Zahrada GASK Kutná Hora, konferenční sály hotelu Olšanka). Muzikologická část konference s tématem Symfonická dechová hudba v proměnách stylů a s ní spojené přednášky a workshopy se odehrají v prostorách hotelu Olšanka na Praze 3.

„Jsem hrdý na to, že se podařilo poprvé v historii dostat tuto prestižní konferenci do Česka. Podařilo se to díky dlouhodobě budované důvěře v rámci WASBE v naše schopnosti připravit takto komplexní program včetně veškerého technického a organizačního zázemí. Symfonická dechová hudba se tak symbolicky vrací ke svým kořenům do srdce Evropy,“ říká Václav Blahunek, šéfdirigent Hudby Hradní stráže a Policie ČR a jediný Čech, který je členem řídícího orgánu WASBE.

WASBE je světová asociace symfonických dechových orchestrů a souborů se sídlem v USA. Sdružuje organizace i individuální členy z padesáti zemí světa. Je jedinou celosvětovou organizací, která se věnuje rozvoji symfonické dechové hudby prostřednictvím konfrontace hudební kultury jednotlivých míst.

Pořadatelství Mezinárodní konference WASBE bylo pro letošní rok svěřeno příspěvkové organizaci Ministerstva kultury NIPOS (útvar ARTAMA), Svazu hudebníků ČR, agentuře The Prague Concert Co. a poradenské skupině HPCG. Spolupořadateli jsou Svaz dechových orchestrů ČR a Společnost dechové hudby při AHUV.

Mezinárodní konferenci WASBE 2016 v Praze udělila záštitu řada významných osobností veřejného života, včetně prezidenta České republiky Miloše Zemana a předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky. Konferenci finančně podpořili Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Středočeský kraj a Městská část Praha 1.

www.wasbeprague.com

Kontakt: Václav Hlaváček, tel.: 603 242 784, e-mail: hlavacek@nipos-mk.cz, NIPOS • P.O.Box 12 • Fügnerovo náměstí 1866/5 • 120 21 Praha 2