NIPOS > Festival sborového umění Jihlava 2016

Festival sborového umění Jihlava 2016

Ve dnech 3. – 5. června 2016 se v Jihlavě uskuteční 59. ročník Festivalu sborového umění. Bude doplněn  mezinárodní soutěží pěveckých sborů a obohacen o doprovodný koncert v kostele Církve Českobratrské evangelické v Humpolci. Jedná se o festival pěveckých sborů s nejdelší tradicí v ČR.

„V letošním roce se festivalovému publiku představí 10 soutěžních a 6 přehlídkových pěveckých sborů z ČR i zahraničí,“ uvedla Iva Daňková z pořadatelské organizace NIPOS. Festivalové koncerty se uskuteční na několika nových místech v Jihlavě – páteční zahajovací koncert od 19 hodin ve Velké gotické síni jihlavské radnice, sobotní soutěž i Ateliér v Kongresovém sále Hotelu Gustav Mahler, odpolední open-air koncert na Masarykově náměstí a večerní koncert v kostele Povýšení sv. Kříže. Nedělní dopolední koncert se uskuteční již tradičně v Parku Gustava Mahlera, v případě nepříznivého počasí v prostorách Domu filharmonie.

„Soutěžní sborové klání proběhne v sobotu od 10 do 14 hodin,“ upřesnila Iva Daňková. Vyhlášení výsledků soutěže a vystoupení vítězů se uskuteční při sobotním večerním koncertě v kostele Povýšení sv. Kříže od 19 hodin. Zde budou také slavnostně vyhlášeny výsledky 13. ročníku mezinárodní skladatelské soutěže Jihlava 2016. V programu festivalu již tradičně zaznějí premiéry skladeb soudobých autorů v podání soutěžních i přehlídkových sborů.

Obohacením letošního festivalu budou venkovní vystoupení mužského pěveckého folklorního souboru Gorol, založeného již v roce 1947 při Polském osvětovém svazu v Jablunkově, dále slovenského Vocal Consort z Bratislavy v sobotním večerním koncertě a univerzitního pěveckého sboru Comenius Choir Leszno (Polsko), který se publiku představí v soutěži i v závěrečném nedělním koncertě v parku G. Mahlera v Jihlavě. Podobně jako v předchozích letech uslyší posluchači na zahajovacím koncertu jednak přehlídkové sbory, ale také vokálně – instrumentální vystoupení, tentokrát Pražského smíšeného sboru s Filharmonií Gustava Mahlera Jihlava při provedení Vivaldiho Magnificat RV 610 a Schubertovy Mše č. 2 G Dur v závěru zahajovacího koncertu festivalu.

Pro účastníky festivalu je připraven Atelier skladatele a muzikologa Jana Vičara s názvem „Od Ufonů po Gorale“. Zájemci se ho mohou zúčastnit v sobotu od 15 hodin v Kongresovém sále Hotelu G. Mahler.

Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury festival pořádají Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar ARTAMA, a Společnost pro FSU, z. s. Jihlava. Festival se koná pod záštitou ministra kultury České republiky Mgr. Daniela Hermana, hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a primátora statutárního města Jihlavy PaedDr. Ing. Rudolfa Chloupka.