NIPOS > WASBE 2016

WASBE 2016

1500 hudebníků z celého světa se o víkendu představí v Praze a Kutné Hoře

Od 8. 7. do 11.7. 2016 se v Praze a Středočeském kraji uskuteční jedinečná mezinárodní konference a série koncertů WASBE Prague 2016. V ČR se představí neuvěřitelných 1500 hudebníků z celého světa a během 4 dní odehrají 29 koncertů na 6 pódiích!

Na tři místa koncertů bude dokonce vstup zdarma, a to do Valdštejnské zahrady Senátu, Kongresového sálu České národní banky a Zahrady GASK v Kutné Hoře. Odpolední bloky koncertů českých a světových symfonických dechových orchestrů se budou na těchto místech konat vždy od 13 do 17 hodin. Večerní koncerty se uskuteční v nejprestižnějších sálech Česka. Páteční zahajovací a nedělní koncert se odehrají v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Sobotní galakoncert hostí Španělský sál Pražského Hradu a závěrečný pondělní koncert završí celou akci ve Smetanově síni Obecního domu.

Do Prahy se přijedou představit soubory z USA, Estonska, Maďarska, Francie, Švýcarska, Slovinska a Nizozemí. Samozřejmě nebudou chybět ani orchestry domácí napříč celou republikou od Karviné, Přerova, Němčic na Hané, přes Přelouč, Prahu, Roudnici nad Labem až po České Budějovice, Vimperk a Cheb. Je tedy opravdu na co se těšit!

Veškeré koncerty a muzikologické přednášky, které se konají od sobotního rána v hotelu Olšanka, se uskuteční pod hlavičkou Světové asociace dechových orchestrů a ansámblů WASBE. Ta letos poprvé ve své historii přidělila pořadatelství České republice, aby tak symbolicky navázala na tradici dechové hudby, jež vzešla od nás, z Čech, Moravy a Slezska.

Coby hostitelé připravované mezinárodní konference WASBE si můžeme připadat jako babička, která se chystá na návštěvu vnoučat, těší se na ně, chce mít pro ně vzorně uklizeno a napečeno, aby se u ní děti cítily skvěle, na babičku v budoucnu s láskou vzpomínaly a vždy se k ní rády vracely!“ řekl Václav Blahunek, šéfdirigent Hudby Hradní stráže a Policie ČR, který je zároveň jako jediný Čech členem předsednictva WASBE. Protože jedním z oborů lidské činnosti, na které můžeme my Češi být náležitě hrdí, je právě symfonická dechová hudba, která si vytvořila ve světě takové jméno a prestiž, že jsme mnohými považováni za kolébku tohoto žánru.

WASBE je světová asociace symfonických dechových orchestrů a souborů se sídlem v USA. Sdružuje organizace i individuální členy z padesáti zemí světa. Je jedinou celosvětovou organizací, která se věnuje rozvoji symfonické dechové hudby prostřednictvím konfrontace hudební kultury jednotlivých míst. Pořadatelství Mezinárodní konference WASBE bylo pro letošní rok svěřeno příspěvkové organizaci Ministerstva kultury NIPOS (útvar ARTAMA), Svazu hudebníků ČR, agentuře The Prague Concert Co. a poradenské skupině HPCG. Spolupořadateli jsou předseda Senátu Parlamentu České republiky pan Milan Štěch, Policie ČR, Armáda ČR, Správa Pražského hradu, Galerie Středočeského kraje (GASK) Kutná Hora, Společnost dechové hudby při AHUV. Mezinárodní konferenci WASBE 2016 v Praze udělila záštitu řada významných osobností veřejného života, včetně prezidenta České republiky Miloše Zemana a předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky. Konferenci finančně podpořili Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Středočeský kraj a Městská část Praha 1, Příspěvková organizace Ministerstva pro místní rozvoj pro podporu cestovního ruchu Czech Tourism, Nadace Život umělce, Ochranný svaz autorský, Pojišťovna VZP, a.s. a Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group. Nefinanční podporu poskytuje Pražská informační služba. Mediálními partnery jsou mediální skupina Lagardere, Regionální Deník, časopis Naše Muzika, Český rozhlas Region, Radio Proglas a Radio Dechovka.

Více informací na www.wasbeprague.com

Kontakt: Václav Hlaváček, tel.: 603 242 784, e-mail: hlavacek@nipos-mk.cz, NIPOS • P.O.Box 12 • Fügnerovo náměstí 1866/5 • 120 21 Praha 2

 

 

Feedback