NIPOS > Skončil Jiráskův Hronov 2016

Skončil Jiráskův Hronov 2016

(Tato tisková správa ve formátu PDF)

V sobotu skončil 86. ročník festivalu Jiráskův Hronov, který probíhal ve dnech 29. 7. – 6. 8. 2016.Festival nabídl to nejzajímavější, co se v amatérském divadle urodilo v uplynulé sezoně od října 2015 do července 2016. V letošním roce se opět potvrdilo, že diváci nemají zájem pouze o činoherní inscenace, vysokou návštěvnost zaznamenaly i inscenace divadla experimentujícího, studentského i loutkového, stejně jako divadla poezie či divadla hudebního.

S velkým úspěchem se setkalo uvedení inscenace KUK-u-řice Praha Jídelna nebo ztvárnění lidové poezie v odvážné inscenaci Ušubraná v režii Jarky Holasové z Jaroměře. O situaci v obou částech Ukrajiny vypovídala úspěšná inscenace zpracovaná formou dokumentárního divadla Slepice není pták, Ukrajina není cizina Divadla Teď, nádech a leť Pardubice. Z činoherních inscenací největší ohlasy zaznamenala obě představení DS Ty-já-tr /HROBESO Dokonalá svatba v režii Milana Schejbala a černá komedie Poručík z Inishmoru v režii Luďka Horkého.

V průběhu festivalu bylo v hlavním programu uvedeno 32 inscenací v 81 představeních. Do Hronova přijelo 1500 návštěvníků včetně divadelníků a 239 seminaristů. Zúčastnilo se 32 divadelních souborů a vystoupilo 360 amatérských tvůrců.  V doplňkovém programu bylo kromě koncertů a výstav uvedeno dalších 14 inscenací ve 24 představeních. Prodalo se 4 306 vstupenek. Každý den byl vydáván festivalový Zpravodaj, kterého se prodalo více než 1500 kusů.

Festivalu prospěl nový hrací prostorzvaný Myšárna, malé kukátko v místní škole, a tak se letos hrálo celkem na čtyřech scénách. Město Hronov nabídlo všechny ubytovací kapacity, které má k dispozici, včetně nového ubytování na zimním stadionu. Běžní návštěvníci strávili v Hronově 750 nocí a divadelníci z vystupujících souborů 492 nocí.

Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě. Byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Letos v předvečer festivalu zahrál místní Divadelní soubor Jiráskova divadla jeho Vojnarku.

Jiráskův Hronov z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury pořádá Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) ve spolupráci s městem Hronov a Kulturním a informačním střediskem Hronov. Akce se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana.

Kontakt pro média:

Mgr. Simona Bezoušková, obor činoherní a hudební divadlo ARTAMA, tel.: +420 603 584 489,

e-mail: bezouskova@nipos-mk.cz

Mgr. Marcela Hančilová, NIPOS, public relations, tel: 773 699 368, email: hancilova@nipos-mk.cz