26. NF NKST 2016 – 3. etapa

26. Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles pokračuje

Třetí etapa Národního festivalu 2016, pojatá jako 17. Svatováclavský benefiční koncert, proběhne v neděli 25. 9. 2016 v kostele sv. Marka ve Stěžerách od 18 hod. 

Na   koncertu se představí  akordeonové kvarteto Pražské barokní harmoniky (Pavel Patočka) a Smíšený pěvecký sbor Smetana z Hradce Králové  (sbm. Jan Jiráček).

26. ročník Národního festivalu komorních a symfonických těles je stejně jako v loňském roce  rozložen do pěti etap, které se konají mezi květnem a říjnem v různých městech a regionech ČR (Ústí nad Labem, Bučovice – Gymnasium, Letovice – Kulturní dům , Stěžery u Hradce Králové – kostel sv. Marka,  Boskovice – zámek, Skleník, synagoga a Praha – České muzeum hudby). Zúčastní se ho 10 komorních orchestrů, 2 pěvecké sbory, 2 kvartety, 10–15 flétnových souborů a 1 dechový soubor, což představuje zhruba 316 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční 9 koncertů v 6 městech České republiky.

I v roce 2016 je program festivalu zaměřený zčásti na díla českých klasiků, avšak neopomíjí ani soudobé české skladatele a vyzývá je ke spolupráci. Po každém festivalovém koncertu probíhá rozborový seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí lektoři Odborné rady. Tato praxe se velmi osvědčila, díky tomu se festival, jeho program i celý obor komorní a symfonické hudby neustále vyvíjí a zdokonaluje. 

Koncert pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA, Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles (ANKST) a Kruh přátel umění ve Stěžerách (předseda Oldřich Miška).  Nad celým Národním festivalem převzal záštitu ministr kultury Mgr. Daniel Herman.

 

Kontakty pro média:
Soňa Hanzalová, Obor komorní a symfonická hudba ARTAMA, tel: 221 507 962, email: hanzalova@nipos.cz
Marcela Hančilová, NIPOS, public relations, tel: 221 507 943, email: hancilova@nipos-mk.cz