NIPOS > Nahlížení v Bechyni

Nahlížení v Bechyni

Už po sedmadvacáté proběhne ve dnech 20.–23. října 2016 Nahlížení – Celostátní dílna středoškolské dramatiky a mladého divadla. I tentokrát bude mít akce podobu svébytné tvůrčí dílny založené právě na nahlížení do principu práce a poetiky mladých souborů.

Základní program tvoří přestavení osmi divadelních inscenací mladých divadelních souborů vybraných z celé ČR. K souborům se připojí další přihlášení zájemci, vedoucí divadelních souborů, pedagogové, studenti a členové souborů. Účastníci se budou od čtvrtka do neděle setkávat nejen na představeních, ale i na společných moderovaných diskusích. K těm jsou jako lektoři tentokrát přizváni divadelní dramaturgyně Marie Nováková a pedagog dramatické výchovy Vojtěch Maděryč.

Diskusím budou jako vždy předcházet specifické dílny, založené na reflexi zhlédnutých představení. Účastníkům nabídnou možnost tvůrčí spolupráce a inspirace napříč soubory.

Přehlídková část akce je volně přístupná veřejnosti. Nahlížení přinese jako obvykle především inscenace s výrazným autorským podílem celého souboru, ať už jsou od základu dílem jeho členů (např. #zoufingtime souboru Tvoje bába ze ZUŠ F. L. Gassmanna v Mostě) nebo vznikly na základě literární předlohy (např. Žítkovské bohyně souboru Čokíci ze ZUŠ B. Smetany v Karviné). Hned tři inscenace letošního ročníku vycházejí z textů absurdní a experimentální poezie (Ernst Jandl, Christian Morgenstern, Hans Carl Artmann, Joachim Ringelnatz či Ivan Wernisch). Soubor Gympl Brandejs nabídne osobité zpracování japonských kaidanů (tajemných příběhů) v inscenaci Ještě jeden příběh… Možnost vystoupit s rozpracovanou divadelní inscenací letos využije soubor Spirála z Gymnázia a SOŠ ekonomické Vimperk – jejich autorská koláž nese pracovní název AKAMANA – Můj tanec se světem.

Na nedělní dopoledne vybrali organizátoři soubor Buddeto! ze ZUŠ Trnka v Plzni s originální autorskou výpovědí nazvanou Přemnohá dobrodružství, jakož i hrdinské skutky rytířů nízkého stolu – útržky eposu. Klíčovou roli má v inscenaci chlapec postižený Downovým syndromem.

Akci pořádá NIPOS-ARTAMA ve spolupráci se Sdružením pro tvořivou dramatiku, Kulturním střediskem města Bechyně a občanským sdružením Tatrmani. Dílna se koná za finanční podpory Ministerstva kultury.