NIPOS > Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles zahajuje

Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles zahajuje

Tisková zpráva / 26. dubna 2017
27. Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles zahajuje
První etapa letošního ročníku Národního festivalu se bude konat v Příboře.  Je rozložena  do dvou dnů 13. – 14. 5. 2017.  Sobotní koncert se bude konat v sále piaristického kláštera, nedělní v Kulturním domě. Na zahajovacím koncertě v sobotu vystoupí KO Arthura Nikische Brankovice, KO P. J. Vejvanovského Nový Jičín a Třinecký komorní orchestr. V neděli se představí KO Kopřivnice, místní Dechový orchestr ZUŠ Příbor a Symfonický orchestr Frýdek Místek. Zazní skladby klasiků i současných autorů.
27. ročník Národního festivalu komorních a symfonických těles je stejně jako v loňském roce rozložen do pěti etap, které se konají mezi květnem a listopadem v různých městech a regionech ČR (Příbor – piaristický klášter, Kulturní dům, Bučovice – zámek, Slavkov – zámek, Stěžery u Hradce Králové – kostel sv. Marka, Trmice – zámek a Hradec Králové – sál Filharmonie). Zúčastní se ho 11 komorních orchestrů, 2  kvarteta, 3 symfonické orchestry, 1 pěvecký sbor, 1 dechový orchestr a 3 flétnové soubory, což představuje 387 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční 9 koncertů v 6 městech České republiky.
I v roce 2017 je program festivalu zaměřený zčásti na díla českých klasiků, avšak neopomíjí ani soudobé české skladatele a vyzývá je ke spolupráci. Po každém festivalovém koncertu probíhá rozborový seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí odborná rada. Tato praxe se velmi osvědčila, díky tomu se festival, jeho program i celý obor komorní a symfonické hudby neustále vyvíjí a zdokonaluje.
Koncert pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA, Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles (ANKST) a KO Kopřivnice.  Nad celým festivalem převzal záštitu ministr kultury Mgr. Daniel Herman.
 
Kontakty pro média:
Soňa Hanzalová, Obor komorní a symfonická hudba ARTAMA, tel: 221 507 962, email: hanzalova@nipos.cz
Ing. Josef Dušek, NIPOS, public relations, tel: 778 702 494, email: dusek@nipos-mk.cz