NIPOS > Šrámkův Písek 2017

Šrámkův Písek 2017

Ve dnech 26. – 28. května 2017 se uskuteční 56. celostátní přehlídka experimentujícího divadla Šrámkův Písek 2017. Přehlídka se bude konat v Divadle Pod čarou, Divadle Fráni Šrámka, Centru kultury města Písku a na dalších místech města.
Šrámkův Písek je koncipován jako přehlídka neprofesionálních divadelních souborů, jejichž inscenace se vyčleňují z tradičního proudu divadla, používají osobité a experimentální tvůrčí postupy nebo se pohybují na pomezí divadla a dalších uměleckých druhů. Přehlídka nemá věkové ani žánrové omezení, pouze není určena dětským souborům do patnácti let. Vzdělávací část přehlídky je realizována samostatně v termínu od 11. do 20. srpna jako Setkání mladých amatérských divadelníků v Šumperku  S.M.A.D. 2017.
V letošním roce se uskutečnilo 12 postupových krajských přehlídek. Z těch bylo do programu celostátní přehlídky vybráno 13 nejzajímavějších inscenací amatérského experimentujícího divadla z celé republiky. Přehlídky se zúčastní přibližně 150 účastníků včetně členů souborů, pozorovatelů, lektorů a dalších hostů. Všechna představení budou hodnocena ve čtyřech veřejných diskusích lektorským sborem, jehož členy budou prof. Jan Císař, Viktorie Čermáková – Pecháčková, Ewan McLaren, Tomáš Jarkovský a Martin Pšenička.
V sobotu 28. května bude v Palackého sadech probíhat doprovodný program Šrámkův Písek – Písku, který je určen široké veřejnosti. Pro děti připraví DDM Písek dopolední tvůrčí dílny a jsou jim určena i dvě pohádková představení Divadelní společnosti Kejklíř a Divadla Continua. Odpoledne se návštěvníci mohou těšit na dobové atrakce pro malé i velké návštěvníky, exhibici skoků a salt písecké skupiny Family Of Move, scénický šerm, Divadelní skupinu Kámo, nahoď a koncert bluesové skupiny Špinavý lůzři.
Celostátní přehlídka Šrámkův Písek se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana a Evy Vanžurové, starostky města Písku, z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury pořádá NIPOS-ARTAMA ve spolupráci s Centrem kultury města Písek, Divadlem Pod čarou Písek a Společností Amatérské divadlo a svět, z. s. Přehlídka probíhá za finančního přispění města Písku. Akce se připojuje k Týdnu uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby /www.amaterskatvorba.cz/.
 Kontakty pro média:
Alena Crhová, NIPOS-ARTAMA, tel: 604 569 781, email: crhova@nipos-mk.cz
Karel Tomas, NIPOS, tel.: 603 480 111, email: tomas@nipos-mk.cz
Josef Dušek, NIPOS, public relations, tel: 778 702 494, email: dusek@nipos-mk.cz