NIPOS > FOLKLORNÍ FESTIVAL PARDUBICE – HRADEC KRÁLOVÉ

FOLKLORNÍ FESTIVAL PARDUBICE – HRADEC KRÁLOVÉ

Dvacátý šestý ročník Folklorního festivalu Pardubice – Hradec Králové se uskuteční o víkendu 2. až 4. června 2017. Zahájení festivalu proběhne v pátek 2. června v 19 hodin na pardubické radnici za přítomnosti primátorů obou měst. Bezprostředně poté se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích rozběhne program Pernštýnské noci, v jejímž rámci se představí přední folklorní soubory Čech, Moravy, Slezska, Slovenska, Polska a Lotyšska. Svůj prostor zde dostanou také žánrová obohacení v podobě folku, staré hudby a historických tanců.
 
V sobotu 3. června se program festivalu přesouvá do Hradce Králové do Žižkových sadů. Dopolední program bude patřit kapele Marien z Pardubic a polskému souboru SPT Wałbrzych. Po poledni ovládnou pódium dětské soubory, odpoledne se pak představí účinkující festivalu v hlavním programu Roztančené sady od 14.30 do 16 hodin. Zvláštností festivalu je pořad scénických forem, kde bude možno shlédnout tvorbu vycházející z jednotlivých žánrů městského folkloru. Představení nazvané Mord sec hadry mordyjéééé – periférije! se odehraje v Klicperově divadle od 16.30 hodin. V podvečer se festivalové dění přesune na Šrámkův statek do Piletic, kde se při programu Přijďte pobejt aneb smyslů plný večer potkají festivaloví návštěvníci s účinkujícími folklorními soubory.
 
V neděli 4. června se v závěrečném pořadu festivalu Rozmlouvání ještě jednou setkají festivaloví hosté a pardubické dětské soubory. Program začíná ve 14 hodin na nádvoří zámku v Pardubicích. Účinkují soubory Baldrián Pardubice, Barunka Česká Skalice, Červánek Hradec Králové, Duo Vodpodlahy Praha, Dupák Hradec Králové, Dziedinš – Lotyšsko, Formani Slatiňany, Gaudeamus VŠE Praha, Holoubek Pardubice, Kohoutek Chrudim, Kvítek Hradec Králové, Lipka Pardubice, Marcipánek Pardubice, Nisanka Jablobnec nad Nisou, Ostravica Frýdek-Místek, Peciválek Hradec králové, Perníček Pardubice, Radost Pardubice, Sejkorky Slatiňany, Spolek jabloneckých dam a pánů a Hudba u města Vídně, Urpín Banská Bystrica – Slovensko, Veselá Partyja Boršice, SPT Wałbrzych – Polsko.
 
Festival pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury, Statutárního města Pardubice, Statutárního města Hradec Králové, Pardubického kraje a Královéhradeckého kraje NIPOS-ARTAMA Praha, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost a Kulturní centrum Pardubice.
Akce se koná pod záštitou ministra kultury Mgr. Daniela Hermana, primátora Pardubic Ing. Martina Charváta a Rady Královéhradeckého kraje.
 
Kontakty pro média:
Kateřina Černíčková, Obor taneční folklor ARTAMA, tel: 778 702 392, email: cernickova@nipos-mk.cz
Josef Dušek, NIPOS, public relations, tel: 778 702 494, email: dusek@nipos-mk.cz