NIPOS > Wolkrův Prostějov 2017

Wolkrův Prostějov 2017

Od 13. do 17. června 2017 se v Prostějově koná celostátní přehlídka nejinspirativnějších sólových vystoupení a inscenací v oblasti uměleckého přednesu a divadla poezie Wolkrův Prostějov. Letošní jubilejní 60. ročník přehlídky nabídne účastníkům a publiku pestrý program. Vystoupí téměř 90 sólových recitátorů a budeme mít možnost shlédnout 5 inscenací divadla poezie.
 
Přehlídka sólových recitátorů, recitačních souborů a inscenací divadel poezie je příležitostí k setkání interpretů literárních textů, ke konfrontaci tvůrčích výsledků a postupů, ke vzájemné inspiraci a výměně názorů a zkušeností.
O formální zahájení Wolkrova Prostějova v úterý 13. června ve 21.00 hodin se před budovou muzea na náměstí T.G. Masaryka postará The Loser(s) svým novocirkusovým  akrobatickým představením na motivy básně Osudový stín.  Program však začíná už v 16.30, na  jevišti za oponou můžeme shlédnout představení Svět nás má!, které vychází z experimentální poezie.
 
Součástí festivalu je i neformální část programu ve večerních hodinách, ve které vystoupí kapely Květy, What’s your favorite number? a Urband. Středeční večer bude věnován překladům Puškinova Oněgina – v komponovaném umělecko – vědeckém programu vystoupí překladatel Stanislav Rubáš a recitátorka Martina Longinová. Inspirativní představení letos obstará ve čtvrtek Divadlo v Celetné, které do Prostějova  přiváží hru Terminus, ověnčenou mnoha nominacemi na významné ceny.
V sobotu 17. 6. bude přehlídka zakončena tradičním závěrečným večerem, na kterém vystoupí ocenění sóloví recitátoři a budou předány ceny festivalu. Podrobné informace o programu najdete na www.klubduha.cz/wp.
 
I letos jsou pro všechny zájemce od 15 let otevřeny vzdělávací semináře – Hlas v prostoru, prostor v hlase (vede Pavla Sovová), Literární postřižiny (vede Libor Vacek), Píseň v básni (Jarek Jurečka) a Wolker tady a teď (Renata Vordová).
Z pověření a za finanční podpory Ministerstva kultury přehlídku pořádá NIPOS-ARTAMA ve spolupráci se Statutárním městem Prostějov, Magistrátem města Prostějova – odborem školství, kultury a sportu, oddělením DUHA – Kulturním klubem u hradeb, pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana, hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka a primátorky města Prostějova RNDr. Aleny Raškové.
Přehlídka probíhá za finanční podpory města Prostějova a Olomouckého kraje.
 
Kontakt pro média:
Mgr. Ivana Lubinová, obor umělecký přednes a divadlo poezie ARTAMA, tel: 221 507 970, 778 702 493, e-mail: ilubinova@nipos-mk.cz
Josef Dušek, NIPOS, public relations, tel: 778 702 494, email: jdusek@nipos-mk.cz