NIPOS > 28. Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles zahajuje

28. Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles zahajuje

Tisková zpráva / 24. května 2018

28. Národní festival neprofesionálních komorních a symfonických těles zahajuje

První etapa letošního ročníku Národního festivalu je rozložena do dvou dnů 2.– 3. 6. 2018.  Sobotní koncert se bude konat v zámku Bučovice, nedělní v zámku Slavkov. Na zahajovacím koncertě v sobotu vystoupí KO Arthura Nikische Brankovice, Pražské barokní harmoniky a Komorní orchestr Mladá Boleslav. V neděli se představí opět  KO Arthura Nikische Brankovice, A kvartet Bystřice p. Perštýnem a KO Kopřivnice. Zazní skladby klasiků i současných autorů.

28. ročník Národního festivalu komorních a symfonických těles je tentokrát rozložen do šesti etap, které se konají mezi červnem a listopadem v různých městech a regionech ČR (zámek Bučovice, zámek Slavkov, Synagoga a zámek Boskovice, kostel sv. Marka ve Stěžerech u Hradce Králové, sál Filharmonie Hradec Králové zámek Pardubice a Vlastivědné muzeum Olomouc. Zúčastní se ho celkem 36 souborů: 10 komorních orchestrů, 2 kvarteta, 20 flétnových souborů, 3 malé soubory (kvinteta) a 1 pěvecký sbor, což představuje 401 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční 12 koncertů v 7 městech České republiky.

I v roce 2018 je program festivalu zaměřený zčásti na díla českých klasiků, avšak neopomíjí ani soudobé české skladatele a vyzývá je ke spolupráci. Po každém festivalovém koncertu probíhá rozborový seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí odborná rada. Tato praxe se velmi osvědčila, díky tomu se festival, jeho program i celý obor komorní a symfonické hudby neustále vyvíjí a zdokonaluje. 

Koncert pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA, Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles (ANKST) a KO Arthura Nikische Brankovice.  Nad celým festivalem převzal záštitu ministr kultury PhDr. Ilja Šmíd.

 

Kontakty pro média:

Soňa Hanzalová, Obor komorní a symfonická hudba, tel.: 778 702 394, e-mail: hanzalova@nipos.cz

Josef Dušek, public relations, tel.: 778 702 494 , e-mail: dusek@nipos.cz