NIPOS > TZ – Wolkrův Prostějov 2018

TZ – Wolkrův Prostějov 2018

Tisková zpráva / 6. června 2018

Wolkrův Prostějov

Od 12. do 16. června 2018 se v Prostějově koná celostátní přehlídka nejinspirativnějších sólových vystoupení a inscenací v oblasti uměleckého přednesu a divadla poezie Wolkrův Prostějov. Letošní 61. ročník přehlídky nabídne účastníkům a publiku pestrý program. Vystoupí téměř 90 sólových recitátorů a budeme mít možnost shlédnout 7 inscenací divadla poezie.

Přehlídka sólových recitátorů, recitačních souborů a inscenací divadel poezie je příležitostí k setkání interpretů literárních textů, ke konfrontaci tvůrčích výsledků a postupů, ke vzájemné inspiraci a výměně názorů a zkušeností.

Program začíná v úterý  12. června v 17.15. V Duze můžeme shlédnout představení žáků ZUŠ Iši Krejčího Olomouc, kteří připravili úryvek z Hamleta. V 17.45 vystoupí tamtéž loňský vítězný soubor MAlá a VElká  z Českého Krumlova; jejich inscenace Ukradená krev čerpá námět z hilsneriády.

O formální zahájení Wolkrova Prostějova se ve 21.15 hodin před budovou muzea na náměstí T.G. Masaryka postará Losers Cirque Company svým novocirkusovým akrobatickým představením Kolaps. 

Kromě soutěžních představení se můžeme těšit i na hosty festivalu. Ve středu v 16.30 to bude LiStOVáNí.cz – Co by můj syn měl vědět o světě, ve čtvrtek 21.15 MISTERO BUFFO, páteční večer bude věnován DivadluJ. K. Tyla v Plzni a představní HOWIE A ROOKIE LEE.

Součástí festivalu je i neformální část programu ve večerních hodinách, ve které vystoupí kapely Okno, Kapela vy a Majestico musikus.

V sobotu 16. června bude přehlídka zakončena tradičním závěrečným večerem, na kterém vystoupí ocenění sóloví recitátoři a budou předány ceny festivalu.

I letos jsou pro všechny zájemce od 15 let otevřeny vzdělávací semináře – Hlas v prostoru, prostor v hlase (vede Pavla Sovová), Na břehu dnů (vede Libor Vacek)  Co snese text? (Jana Machalíková). 

 

Z pověření a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR přehlídku pořádá NIPOS-ARTAMA ve spolupráci se Statutárním městem Prostějov, Magistrátem města Prostějova – odborem školství, kultury a sportu, oddělením DUHA – Kulturním klubem u hradeb, pod záštitou Ministerstva kultury ČR, hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka a primátorky města Prostějova RNDr. Aleny Raškové.
Přehlídka probíhá za finanční podpory města Prostějova a Olomouckého kraje.

 

Kontakt pro média:

Mgr. Ivana Lubinová, obor umělecký přednes a divadlo poezie, útvar ARTAMA, tel.: 221 507 970,

778 702 493, e-mail: ilubinova@nipos.cz

Josef Dušek, NIPOS, public relations, tel.: 778 702 494, e-mail: dusek@nipos.cz