NIPOS > Dva večery s českým divadlem v New Yorku

Dva večery s českým divadlem v New Yorku

Ve dnech 9.-10. srpna 2018 se v Českém národním domě (Bohemian National Hall), v samém srdci New Yorku, odehraje malý festival českého amatérského divadla „Two Nights with Czech Theater“. Jeho organizátorem je NIPOS ve spolupráci s americkou Bohemian Benevolent & Literary Association (BBLA).

Dva festivalové večery bychom rádi využili nejen k prezentaci českého divadla v USA, ale i k vzájemnému poznání a sdílení našich zkušeností z ČR a USA. První večer uvede představení Maryša bratří Mrštíků, který do New Yorku přiveze premiérově předvést český Divadelní soubor Domu kultury Krupka. Poté se společně s herci i diváky zabereme do diskuse nad amatérským divadlem v České Republice, americkému publiku bude představen unikátní projekt Databáze českého amatérského divadla i unikátní publikace Malované opony českých zemí I a II.    

Druhý večer zahájí představení česko-amerického herce a loutkáře Víta Hořejše, který se svým hereckým souborem Czechoslovak-American Marionette Theatre trvale působí v New Yorku. Publikum zhlédne představení Oldřich a Božena, Jak se to doopravdy semlelo, a Jak si pejsek s kočičkou pekli dort a další příběhy. Plni těchto ryze českých chutí pak budeme diskutovat nad minulostí a současností (nejen) amatérského českého divadla v USA i Kanadě, neboť svou činnost a zkušenosti s námi budou sdílet i herci Divadla za rohem z kanadského Vancouveru.

Program začíná oba dva dny v 17:00 a končí ve 20:00.

Festivalu bude předcházet několikadenní badatelská činnost malého českého týmu NIPOS, sběr a digitalizace materiálů o českém ochotnickém divadle v USA, jehož výsledky budou zpracovány pro Databázi českého amatérského divadla (www.amaterskedivadlo.cz).

Pozvánka (PDF)
Plakát s programem (PDF)

Pro bližší informace a kontakt:
twonights@nipos.cz •  tel: +420 770144285
(Kateřina Klementová)